Bizonyára te is úgy vagy vele, hogy a nagymamád süti a világ legfinomabb süteményeit. Csak, hogy tudd, neki is volt első próbálkozása, így most rajtad a sor, hogy megmutasd, mit tudsz.
A rácsos süti elkészítése nem túl bonyolult, ha kezdő háziasszony vagy, akkor is viszonylag könnyen meg tudod sütni.
Szükséged lesz némi gyümölcsre vagy lekvárra, amit a tésztára kenhetsz, és persze egy időpontra, amikor megvendégelheted régen látott nagymamádat.
A lisztet a porcukorral és a sütőporral keverd össze. Morzsold bele a vajat, üsd bele az egyik tojást, és gyúrd össze a tésztát. A tészta háromnegyedét nyújtsd ki, a többit tedd félre. Egy tepsit vajazz ki, és a tésztát helyezd bele. A túrót egy villával törd össze, keverd hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, illetve reszeld bele a citrom héját. Simítsd a tölteléket a tésztára, majd a maradék tésztát is nyújtsd ki, vágd csíkokra, és rácsozd be a süti tetejét. A tejszínt a megmaradt tojással keverd össze, és kend meg a rácsokat. Előmelegített sütőben süsd addig, míg a rácsok megpirulnak.
A cukrot a vajjal és a liszttel alaposan gyúrd össze. A tészta egy kis részét tedd félre, a másik részét nyújtsd ki a tepsi nagyságára. A tepsit vajazd ki alaposan, és fektesd bele a tésztát, majd kend meg lekvárral. A kezeddel sodorj kis csíkokat, és rácsozd be a süti tetejét. Kend meg tojássárgájával, és előmelegített sütőben 25-30 percig süsd.
A lisztet a cukorral keverd össze. Morzsold bele a vajat, add hozzá a két tojássárgáját, valamint a rumot, és gyúrd össze a tésztát alaposan. A háromnegyedét nyújtsd ki akkorára, hogy a szélét fel tudd hajtani a tepsiben, a maradék részét tedd félre. A kivajazott tepsibe fektesd bele a kinyújtott tésztát. A szilvát a dióval, a cukorral és a fahéjjal keverd össze, és oszlasd el a tésztán. A maradékból sodorj csíkokat, és rácsozd be a pite tetejét. Előmelegített sütőben fél óra alatt süsd készre.
Az almákat hámozd meg, reszeld le, majd szórd rá a porcukrot és a fahéjat, utána hagyd állni. A liszteket keverd össze, majd add hozzá a cukrot, a sütőport és a vaníliás cukrot. Morzsold bele a vajat, keverd hozzá a tojássárgákat, végül a tejjel gyúrd össze. Egy kis részt csípj le belőle, abból lesznek a rácsok, a maradékot pedig nyújtsd ki a tepsi méretére, és fektesd a kivajazott tepsibe. Kend meg lekvárral, halványan szórd meg zsemlemorzsával, és a kinyomkodott almát szórd rá egyenletesen. A tojásfehérjékből vert kemény habba óvatosan keverd bele a vaníliás cukrot, és simítsd az almaréteg tetejére. Sodorj kis csíkokat a félretett tésztából, és rácsozd be a sütemény tetejét. Előmelegített sütőben negyven percig süsd.